Ga naar hoofdinhoud

Mooie rondingen

Op de een of andere manier heb ik altijd van de balustervorm gehouden. De allereerste keer dat ik deze vorm zag, was in een oude mooie houten pepermolen. Daarna bij verschillende oude gebouwen als echte balusters (zo heb ik ze ook ooit toegepast) en nu zie ik ze overal opduiken als sierobjecten in de vorm van kandelaars en lampenvoeten. Meestal in hout of beton, maar ze zijn er zelfs in kunststof, made in China!

Kandelaar beton

Een goede vriendin was gevallen voor de grote houten balusters, de zogenaamd oude uit India. Ik zie ze nu steeds voorbijkomen, allemaal even mooi, en allemaal even “oud”, in ieder geval volgens het Baader-Meinhof fenomeen c.q. de ‘frequentie illusie’. India is een kei als het gaat om hout oud maken en oud hout maken. Deze ferme jongens zijn dus niet oud, maar worden bewerkt met olie, was, zand, cement, verf en vuur. Hoe dan ook, ze blijven mooi!
Bodilson kandelaar

Tabakspot Manilla

Ik heb ze zelf in beton, in hout als kandelaar, en zelfs vazen en potten zijn op deze mooie vorm geïnspireerd. Wat het nou is wat me aantrekt? Hun mooie rondingen, van breed naar smal, de “zandloperfiguur” of is het de “peer-vorm”, het robuuste maar tegelijkertijd ook sierlijke. Een beetje zoals het vrouwelijk lichaam? Na verloop van tijd verdwijnen de rondingen van de vrouw echter; óf ze dijen uit in de breedte, óf ze worden steeds rechter. Billen worden platter, borsten zakken uit, je kent het wel, alles gaat hangen als je ouder wordt, behalve je tandvlees. Van dit laatste schijn ik ook last te hebben, volgens mijn tandarts.

Balusters IncosiDe balustervorm houdt de mooie rondingen in ere. Mooi om naar te kijken en om van te genieten met een mooie kaars, plant, als lampenvoet of als solitair object. Mijn drie betonnen balusters krijgen nu een kleine make-over. Ze waren erg ruw, misschien waren het wel misgietsels. Ik voorzie ze van een in verstek gezaagde sokkel zodat ze beter kunnen staan. Ook staken de ijzeren staven die als wapening dienen erg scheef uit, waardoor je er geen kaars kunt opzetten. Hier komt ook een in verstek gezaagd plaatje op. Dan nog schuren, verven, een beetje tender loving care, en voilà, ze zijn weer helemaal mooi en mogen binnenkort bij iemand anders pronken! Ik ga ze namelijk verloten!

Houd Facebook in de gaten, daar worden ze in hun nieuwe look tentoongesteld en kun je ze winnen!!!!

Related News

Houtbewerken

Voorjaars crea-kriebels!

Sale bij Incosi

The day after…….

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zes − 5 =