Ga naar hoofdinhoud
UItklapbare tafel

Oud wordt nieuw, upcycling van een slijpsteenonderstel

Recyclen is hot, maar wat dacht je van upcyclen? Ik upcycle graag! Van iets ouds met een traditionele gebruiksfunctie iets heel anders maken. Vaak tref ik meubels of andere persoonlijke voorwerpen die na heel veel jaren trouwe dienst te groot zijn, geen nut meer hebben of uit de mode zijn. Afhankelijk van de vorm en materiaal zie ik er “iets” in, zo ook met dit hele oude onderstel van een slijpsteen. Jarenlang gebruikt op een boerderij waarna hij nog eens tientallen jaren in een hoek van oude schuur zijn oude dag kon slijten, tot dat er helemaal niets meer van hem over zou zijn geweest. Ik zag hem daar eenzaam staan en zag zijn potentie…..Upcycling onderstel

En een zwaar ding om mee naar huis te krijgen!! Massief verroest staal….. maar hij was het waard. Omdat ik echter die dag meer bijzondere oude schatten vond en het redelijk druk met Incosi werd, moest hij echter even blijven staan. En dit keer in de tuin, maar in gezelschap van andere verlaten items met potentie, wachtend op een nieuwe ronde.

Met het mooie weer van de afgelopen dagen was het natuurlijk ideaal om buiten wat aan deze jongen te doen, en zo geschiedde….. Schoonmaken voor zover mogelijk en dan de plannen die in mijn hoofd zaten er uit laten stromen. Katten Olivia, Ollie en Ukkie genoten mee en keken toe.

Constructief gezien is dit onderstel natuurlijk een kanjer. Ondanks de jaren die hij telt nog steeds een mega stevig ding met boordevol karakter. En dat het nu industriële helemaal hip is werkt natuurlijk ook mee! Hij kreeg een blad van oude eikenhouten planken die beschermd werden met een blanke wasvernis zodat hij ook buiten kan staan. Een uitklapbaar gedeelte werd toegevoegd zodat hij zijn werkoppervlak bijna heeft verdubbeld, waarbij de klaptafel kan worden hooggehouden met oude verroeste (moersleutels).

Detail sleutels

Deze werden met de originele oude moeren vastgezet. Leuke vondst, maar om hem nog sterker en functioneler te maken moest er helaas een extra (afneembaar) balkje bij om het uitgeklapte blad maximaal te ondersteunen. En om natuurlijk geen scheve gezichten te krijgen van de mogelijke nieuwe eigenaar zijn alle verroestte onderdelen, inclusief het onderstel, in de blanke lak gegaan zodat het niet meer afgeeft. Tot slot zag ik nog een héle mooie sleutel die er echt bij moest…. De finishing touch waren de de antieke metalen haken, afkomstig van een nóg oudere kapstok. Mooi door de ronde vormen, maar ook erg handig om bijvoorbeeld thee- of handdoeken aan op te hangen!

Maar wat Uitklapbare tafel detailgaat er nu met hem gebeuren? Welke functie krijgt hij nu? Allereerst maar bij mij als side table om alle andere geupcyclede schatten op te plaatsen. Dan naar iemand die hem net zo mooi vind als ik. Als stoer tafeltje, of barbecuetafel met schalen en borden vol lekkernijen of ook binnen als side table in de keuken of hal? We zullen het vanzelf zien. Zijn afmetingen zijn: ingeklapt 81 x 57 x 77,5 cm (blad 81 x 50,5 cm), uitgeklapt 130 x 57 x 77,5 cm (blad 130 x 50,5 cm) met een gewicht van ca. 18 kilo. Iets voor jou? Je ziet hem hier in de webshop!

Altijd leuk om te merken dat je vondsten en makeleien gewaardeerd worden. In mijn hoofd zit nu al weer een nieuw projectje waarbij ik stiekem al het begin al gemaakt heb. En laten we hopen dat dit geweldige weer stand houdt zodat er des te meer leuks uit mijn handen komt…..

 

 

Related News

Logo Incosi op hout

En toen was het zover…….

Cambiamento

Perfectie, een nieuw begin en de verandering

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 + 11 =